Църковен Календар


Празникът „Малка Богородица“ / „Рождество на Пресвета Богородица“ / „Рождество Богородично“ се чества от дълбока древност всяка година на 8-ми септември (по стар стил на 21 септември). Като един от най-големите празници на Православната църква, той е третия празник в чест на Божията майка.

Роженската света обител „Рождество Богородично“ чества своя храмов празник на тази дата. Отбелязва се с Вечерня в деня преди празника и на следващата сутрин се отслужва архиерейска Света Литургия. По традиция се извърщва водосвет и литийно шествие с чудотворната икона на Роженската Св. Богородица.

Пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата – по този начин църквата нарича и прославя Божията майка. Жените почитат светицата и отправят молитви в тежки моменти, когато имат нужда от закрила и здраве за децата си. На празника се омесва се т.н „богородичен хляб“ – пита намазана с мед. Едно парче от нея се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да бъде закриляна от светицата. На празника жените носят дарове в църквата – кърпи, престилки и други дрехи, като ги поставят под отрупаната с цветя иконата на Света Богородица.

Updating…
  • Нямате артикули в количката.