Икони ТИС

Празникът "Малка Богородица" / "Рождество на Пресвета Богородица" / "Рождество Богородично" се чества от дълбока древност всяка година на 8-ми септември (по стар стил на 21 септември). Като един от най-големите празници на Православната църква, той е третия празник в чест на Божията майка.

Роженската света обител "Рождество Богородично" чества своя храмов празник на тази дата. Отбелязва се с Вечерня в деня преди празника и на следващата сутрин се отслужва архиерейска Света Литургия. По традиция се извърщва водосвет и литийно шествие с чудотворната икона на Роженската Св. Богородица.

Пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата - по този начин църквата нарича и прославя Божията майка. Жените почитат светицата и отправят молитви в тежки моменти, когато имат нужда от закрила и здраве за децата си. На празника се омесва се т.н "богородичен хляб" - пита намазана с мед. Едно парче от нея се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да бъде закриляна от светицата. На празника жените носят дарове в църквата – кърпи, престилки и други дрехи, като ги поставят под отрупаната с цветя иконата на Света Богородица.

Икони ТИС ООД - икони и плакети
Изработено от SiteQuite
Нашият сайт използва бисквитки за основните си функции.